Bernard Zwueste: de Pianist

Uw gastheer in de pianoschool Zwueste is Bernard Zwueste. Bernard leerde als kind al vroeg pianospelen. Hij begon op zijn zevende jaar met het nemen van pianolessen bij Ton Vijverberg, pianist, organist en dirigent. Zijn voorliefde voor pianospel nam hij heel serieus toen hij op zijn achttiende jaar begon met een opleiding als pianist aan het Rotterdams Conservatorium.

Hij scoorde zelden lager dan het cijfer 10 toen hij zijn opleiding volgde tot uitvoerend en ook docerend musicus bij docente Elly Salomé. Andere studieresultaten waren eveneens een eindcijfer 10 voor kamermuziek en liedbegeleiding onder begeleiding van docenten Luba Edlina Dubinsky en Ludmilla Baslawskaja Ferschtman.

Tijdens de conservatorium periode nam Bernard deel aan  masterclasses onder leiding van vooraanstaande musici als Elly Ameling, Rudolf Jansen, Elias Ariscuren, Roberta Alexander, Dmitri Ferschtman.

Na het einde van zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium begon Bernard aan zijn carriere als zowel uitvoerend als docerend musicus. Zijn leerlingen wonnen regelmatig prijzen op diverse concoursen zoals de Rotterdamse Piano Driedaagse.

Ook verder van huis groeide zijn bekendheid met concerten in binnen- en buitenland. Bernard speelde o.a. in Amerika en trad daar op in Washington en St. Francisco. Zijn nationale bekendheid groeide als gevolg van de vele concerten in Nerderland zelf. Vele beroemde namen speelden en spelen hierbij een rol...

Als een ervaren en gevierd pianist had en heeft Bernard ook veel plezier in het samenwerken met andere musici. Bijvoorbeeld voor liedbegeleiding. Met Hanneke Kaasschieter verzorgde hij talloze concerten op diverse locaties in Nederland waaronder ook concertgebouw De Doelen in Rotterdam. Ook werkte hij samen met andere vocalisten zoals Hilary Reynolds en Mariët Kaasschieter.

Vele concerten waren een samenspel op twee vleugels met Annete Rogers. Bernard verzorgde de begeleiding van Ran Varron op cello in het Concertgebouw in Amsterdam. Hij schrok ook niet terug voor de begeleiding van diverse koren zoals het Noord-Hollands kamerkoor en het Brabants kamerkoor. Op diverse plaatsen in Nederland trad Bernard op als begeleider van fluitiste Dorrete Lagendijk met o.a. Berdien Stenberg.

Momenteel is Bernard nog steeds actief als docerend en uitvoerend musicus en is verbonden aan muziekscholen rondom Rotterdam. Daarnaast is de opbouw van zijn eigen pianoschool zijn nieuwe hobby geworden. Zo heeft hij de mogelijkheid om zijn uitgebreide kennis en ervaring in de wereld van muziek aan zijn leerlingen over te brengen. Over deze pianoschool verhaalt deze website. Maar wilt u Bernard spreken over andere zaken dan kunt u daarvoor ook de contactpagina gebruiken.